Tai Chi en Acupunctuur

Qi-Intent Acupunctuur Praktijk Lili Berar

Hulpmiddel ter bevordering van uw gezondheid

Veelgestelde vragen

 

Wat is acupunctuur?

Wat zijn de indicaties waar acupunctuur een verschil kan maken?

Hoe wordt de pijn bestrijding met acupunctuur verklaard in de westerse geneeskunde?

Wat is Facial Rejuvanation Acupuncture (ofwel Cosmetische acupunctuur)?

Hoe wordt stoppen met roken ondersteund door acupunctuur?

Hoe wordt afvallen ondersteund door acupunctuur?

 

Doet het aanbregen van een acupunctuurnaald pijn?

Zijn de behandelingen veilig en hygïenisch?

Moeten de mensen in acupunctuur geloven om effect te mogen ervaren?

Hoe verloopt een acupunctuurbehandeling?

Hoe lang duurt een behandeling?

Wat wordt er tijdens een behandeling gebruikt?

Hoeveel behandelingen zijn er nodig en hoe vaak?  

Hoe lang houdt het effect van een acupunctuurbehandeling aan?

Is er een verwijzing nodig? 

Hoe verloopt de betaling?

 

Wat is de betekenis van het logo?

Wat is de betekenis van de bedrijsnaam "Qi-Intent"?

 

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een ca. 5000 jaar oude behandelmethode uit China en vormt een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze, ook genaamd TCG. De naam acupunctuur is afgeleid van het woord "acus" wat naald betekend en "punctura" wat steek betekent.

Volgens de TCG bestaan er binnen het lichaam zogenoemde "meridianen". Meridianen zijn de wegen van het energie "Qi" van het lichaam en bevatten plaatsen die "acupunctuurpunten" worden genoemd. De term energie "Qi" is op vele manieren te definiëren. Binnen het TCG gezondheidssysteem is de meest gebruikte uitleg: de energie van het lichaam is de vloeistof en bewegen binnen en buiten alle cellen van het lichaam. Ze vormen ook alle emoties en transformeren zich voortdurend.

Een gezondheidsklacht is volgens deze Chinese theorie een inadequate stroom van energie of een stagnatie van de energie in de meridianen of organen van het lichaam of de geest.

Door het inbrengen van de acupunctuur naalden in de acupunctuurpunten wordt de stroom van energie beïnvloed of de stagnatie opgeheven. Hiermee wordt er het energie balans hersteld en het gezondheidsklacht verholpen.

terug naar de vragenlijst

 

Wat zijn de indicaties waar acupunctuur een verschil kan maken?

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft een uitgebreide lijst opgesteld met indicaties waar acupunctuur een genezing of verbetering kan bieden. Staat uw klacht niet bij, neem gerust contact om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Hierbij een lijst met een selectie van de meest voorkomende klachten van de WHO lijst:

 • Allergieen en astma: voor o.a. voedsel, huisstofmijt, huisdieren, hooikoorts;
 • Borst: spanning, vol gevoel, pijn, hartkloppingen;
 • Gewrichten en spieren: stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, artrose, reuma, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, pees(pijn)klachten, krachtsvermindering, trillingen, krampen, tenniselleboog, fibromyalgie (spierreuma), verstuikingen, (sport)blessures, herstel na orthopedische operaties;
 • Hoofd: hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid, zwaar gevoel in het hoofd;
 • Huid: transpiratie, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren;
 • Spijsvertering: misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen of opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, andere darmklachten, buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik, prikkelbare darm syndroom (IBS), aambeien; 
 • Urinewegen: urinewegeninfectie, incontinentie, blaas- of nierstenen, impotentie, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdig of nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten;
 • Algemene interne klachten: bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloeding problemen, hoge of lage bloeddruk, schildklieraandoeningen, diabetes, overgewicht, darmklachten, buikpijn, slechte afweer; 
 • Keel, neus, oor: (chronische) neusverkoudheid, voorhoofdsholteontsteking,  bijholteontsteking, oorpijn, oorontsteking, oorsuizen, bepaalde gevallen van doofheid, hoest, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel, tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag;
 • Oog: ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig of vlekken zien, slechtziendheid;
 • Ledematen: koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem); 
 • Kinderen specifieke klachten: bedplassen, tanden krijgen;
 • Mentale stoornissen: slaapstoornissen, jetleg, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, flauwvallen, dwangmatig huilen of lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigheid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burnout.
 • Verslavingen: rook-, eet-, alcohol-, drugsverslaving
 • Zenuwstelsel: hernia, doof gevoel, zenuwontsteking/pijn (neuralgie), zoals: -intercostaal neuralgie (zenuwpijn tussen de ribben) - ischias, ischialgie- neuralgie na gordelroos- aangezichtspijn, trigeminusneuralgiegevolgen van whiplash (pijn, duizeligheid, moeheid, concentratieverlies);
 • Gynaecologie: menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van verminderde vruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea), begeleiding van IUI/IVF/ICSI-traject;epilepsie, gevolgen van CVA (hersenbloeding, herseninfarct);
 • Zwangerschapsklachten: misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking. 

terug naar de vragenlijst

 

Hoe wordt de pijnbestrijding met acupunctuur verklaard in de westerse geneeskunde?

Studies hebben aangetoond dat acupunctuur de hersenen stimuleert om chemische stoffen, endorfines, aan te maken. Endorfines helpen het lichaam om verschillende soorten pijn te verlichten zowel acute als chronische pijn. 

terug naar de vragenlijst

 

 

Wat is Facial Rejuvanation Acupuncture (ofwel Cosmetische acupunctuur)?

Cosmetische acupunctuur is een verjongend en vitaliserend behandelmethode van het gezicht en hals met een natuurlijk en blijvend resultaat. Cosmetische acupunctuur biedt in tegenstelling tot botox en plastische chirurgie een natuurlijke oplossing. Een groot voordeel van cosmetische acupunctuur is dat de algemene gezondheidsconditie verbetert en geen schadelijke effecten kent. De behandeling is pijnloos, het is direct gericht op gezicht en daarnaast ook op de behandeling van de oorzaak van de veroudering. 

De effecten van cosmetische acupunctuur zijn:

 • Vermindert de rimpels
 • Geeft een liftend effect en verbetert de kaaklijn
 • Collageen en elastine aanmaak wordt gestimuleerd
 • Verbetert de huidconditie
 • Voedend en vochtregulerend
 • Verkleint de zichtbare porien
 • Verhelpt acne
 • Vermindert de onderkin en gezichtszwelling

Behandeling bestaat uit een kuur van 12 behandelingen. Na 5 a 6 behandelingen is het eerste resultaat zichtbaar. Iedere behandeling start met een reiniging en een masker, vervolgens de (elektro)acupunctuur en andere verjongingstechnieken. Om het resultaat langdurig te behouden is het aan te bevelen om gemiddeld 1x in de zes weken een onderhoudsbehandeling te ondergaan.

terug naar de vragenlijst

 

Hoe wordt stoppen met roken ondersteund door acupunctuur?

Acupunctuur als hulpmiddel bij stoppen met roken is door de goede resultaten heel bekend geworden. Er zijn diverse methoden, niet alleen om te stoppen met roken maar ook om niet (opnieuw) te beginnen met roken. Dit zijn de verschillende mogelijkheden:

 1. Rookstop ondersteuning: In Europa is deze methode, de letterlijke rookstop behandeling, het meest bekend. De persoon, die net van het rokken afscheid genomen heeft, wordt ondersteunt door een oor-acupunctuur protocol. Individueel kan de behandeling worden uitgebreid met lichaamsacupunctuur. Afkickverschjinselen zoals prikkelbaarheid, slapeloosheid of overmatig transpireren worden getemperd; ontspanning, energie en wilskracht worden gestimuleerd. Deze behandeling wordt wekelijks herhaald.
 2. Voor de rookstop: Sommige mensen durven niet te stoppen met roken, vaak vanwege aanwezige klachten. Een roker kan er voor kiezen deze eerst te behandelen, om daarna te stoppen met roken. Daarbij kan de smaak worden beinvloed waardoor het roken minder lekker wordt. Angst voor overgewicht, constipatie, depressie, angst- en spanningsklachten wordt vaak genoemd als reden om niet te durven stoppen.
 3. Na de rookstop: Bij langdurige klachten na het stoppen met roken, kan op maat een programma worden gemaakt. Zo kunnen klachten die ontstaan zijn na de rookstop, zoals bijvoorbeeld constipatie, nervositeit of gewichtstoename worden behandeld. Ook bij op opleving van de rookbehoefte kan een enkele aanvullende behandelingen na bijvoorbeeld 3 maanden of 1 jaar heel effectief zijn.

terug naar de vragenlijst

 

Hoe wordt afvallen ondersteund door acupunctuur?

Overgewicht heeft allerlei oorzaken. Zo kan iemand veel eten of veel snoepen, soms alleen onder de invloed van stress of emoties. Er zijn ook mensen met een trage stofwisseling of mensen die snel vet opslaan. Voor alle mensen, die willen afvallen, biedt acupunctuur een oplossing. 

Acupunctuur heeft de volgende effecten:

 • de stofwisseling verbetert
 • de drang om te eten neemt af
 • de behoefte aan zoetheid vermindert
 • het jojo-effect vermindert
 • het heeft geen bijwerkingen
 • het biedt een blijvend resultaat
 • je krijgt meer energie en je voelt je fitter!

Hoe werkt het? Acupunctuur stimuleert het herstellend vermogen van het lichaam en de geest door het reguleren van de organen, die betrokken zijn bij het eten, verteren, opnemen en afvoeren van etenswaren. Acupunctuur stimuleert de endorfine productie waardoor stress en pijn afnemen. In het algemeen zijn 12 behandelingen voldoende. Na enkele behandelingen ervaren de mensen duidelijk resultaat. Snelle resultaten worden bereikt als de persoon, die wilt afvallen, zicht bewust wordt van zijn of haar voedingspatroon, zijn of haar mentale houding en zorgt voor voldoende beweging. 

terug naar de vragenlijst

 

Doet het aanbrengen van een acupuntuurnaald pijn?

In het algemeen niet. Wat een persoon bij het inzetten van een naald kan voelen is een prikje of een soort schokje. Wat iemand voelt is afhankelijk van zijn of haar gevoeligheid en conditie. Zodra de naalden erin zitten voelen de meeste mensen ze niet of ervaren ze rondom de naald een zwaar, uiteenzettende, prettig en aangenaam gevoel.

terug naar de vragenlijst

 

Zijn de behandelingen veilig en hygïenisch?

Er wordt gewerkt met steriele en individueel verpakte wegwerpnaalden. De verschillende maten en diktes van de naalden, de richting en de diepte van het zetten van de naalden gebeurt conform de anatomie van het acupunctuur punt. Andere benodigdheden, zoals het gebruik van de handdoeken en de hoezen voor de behandeltafel zijn per persoon verschoond.

Het risico op fouten of infecties is praktisch nul.

terug naar de vragenlijst

 

Moeten de mensen in acupunctuur geloven om effect te mogen ervaren?

Acupunctuur heeft effect op iedereen die een behandeling ondergaat. Vertrouwen in de therapeut en de behandeling stimuleert altijd het genezingsproces. 

terug naar de vragenlijst

 

Hoe verloopt een acupunctuurbehandeling?

Intake via Internet

Zodra u heeft besloten tot een behandeling, wordt u verzocht om via het intakeformulier te downloaden (sectie Algemeen op deze website), in te vullen en 24 uur voor de afspraak te emailen naar info@qi-intent.nl. Op het intakeformulier beantwoord u vragen over uw gezondheidsklacht, de reeds uitgevoerde behandelingen en onderzoeken. Daarnaast vult u de benodigde informatie in voor onze administratie. Deze informatie wordt beveiligd bewaard en uitsluitend gebruikt voor eventueel contact met uw huisarts of een andere behandelend arts. 

Intake op papier

Heeft u geen toegang tot internet, krijgt u een intakeformulier per post opgestuurd. Op het intakeformulier beantwoord u vragen over uw gezondheidsklacht, de reeds uitgevoerde behandelingen en onderzoeken. Daarnaast vult u de benodigde informatie in voor onze administratie. Deze informatie wordt beveiligd bewaard en uitsluitend gebruikt voor eventueel contact met uw huisarts of een andere behandelend arts. Het ingevulde formulier kunt u bij uw eerste afspraak meenemen. 

De eerste behandeling

Bij het intakegesprek wordt de informatie van het formulier doorgenomen en eventueel worden er extra vragen gesteld. Daarna wordt uw pols gevoeld, de tong en enkele lichamelijke aspecten bekeken om tot een TCG diagnose te komen. Op basis van de diagnose wordt er een behandelplan opgesteld. In dit plan worden de acupunctuurpunten, de plaatsing van de naalden en de manipulatie daarvan bepaald. De eerste behandeling vindt gelijk plaats. Na de behandeling wordt uw ervaring en het resultaat van de behandeling besproken. Mogelijk krijgt u adviezen en maken we één of meerdere vervolgafspraken.

Vervolgbehandeling 

Een vervolgbehandeling begint met een update van uw (hoofd)klacht en de terugkoppeling over het effect van de vorige behandeling. Ook wordt gekeken naar lichamelijke veranderingen van uw klacht. Het behandelplan wordt hierop afgestemd en u wordt behandeld vergelijkbaar met zoals dat bij de eerste behandeling ging.  

terug naar de vragenlijst

 

Hoe lang duurt een behandeling?

Een intakegesprek duurt gemiddeld 1,5 uur.

Een reguliere acupunctuur behandeling duurt gemiddeld 1 uur.

terug naar de vragenlijst

 

Wat wordt er tijdens een behandeling gebruikt?

De meest gebruikte middelen zijn: acupunctuur naalden van verschillende maten,  moxa kruiden, moxa stick, moxa lamp, elektrische puntdetector voor ooracupunctuur, cupping, guasha en massageolie.

terug naar de vragenlijst

 

Hoeveel behandelingen zijn er nodig en hoe vaak?  

Afhankelijk van uw gezondheidsklacht wordt er 1 of 2 keer per week behandeld. Een duidelijk resultaat wordt gemiddeld na 5 behandelingen bereikt. Daarna bespreken we of het wenselijk is om verder te gaan. Na iedere behandeling wordt het resultaat met de patïent besproken en eventueel wordt het behandelplan bijgesteld. Chronische klachten worden meestal 1 keer per week behandeld.  

terug naar de vragenlijst

 

Hoe lang houdt het effect van een acupunctuurbehandeling aan?

De energie van het lichaam wordt beïnvloed door het aanbrengen van één of meerder naalden in de acupunctuurpunten. Het doel van de behandeling is om de energiestroom zodanig te beïnvloeden dat vervolgens de energiebalans van het lichaam wordt hersteld. Dit effect houdt gemiddeld tussen 3 uur en 3-4 dagen aan. Naarmate u meerdere behandelingen ondergaat, zal de balans langer in stand blijven.

terug naar de vragenlijst

 

Is er een verwijzing nodig?

Nee, dat is niet nodig. Wel is het wenselijk dat u uw huisarts of andere behandelend arts informeert zolang u acupunctuur behandelingen ondergaat. Dit is zeker nodig bij ernstige klachten of twijfel over de klacht. Het is mogelijk dat uw acupuncturist contact wil opnemen met uw behandelend arts, uiteraard gebeurt dit alleen in overleg.

TCG Acupunctuur kan heel goed gecombineerd worden met de reguliere, Westerse geneeskunde. 

terug naar de vragenlijst

 

Hoe verloopt de betaling?

Na de behandeling ontvangt u een factuur. Bij voorkeur rekenen wij direct contact af. U kunt ook de factuur binnen 14 dagen per bank betalen. Als u verhinderd bent, maak dan minimaal 48 uur van tevoren een nieuwe afspraak, anders wordt de behandeling in rekening gebracht. De factuur kunt u eventueel indienen bij uw zorgverzekeraar. Vergoedingen van zorgverzekeraars kunt u informeren bij uw zorgverzekeraar. Meer informatie over de tarieven en vergoedingen staat op deze website bij Tarieven.  

terug naar de vragenlijst

 

Wat is de betekenis van het logo?

Het logo spiegelt een samenhang van verschillende symbolen uit de geneeskunde en filosofie weer. Allereerste ziet u onderaan het logo een schaaltje (schaal van Hygieia), het symbool van de geneesmiddelen, medicijnen en kruiden. Het symbool Wuji springt vanuit het midden van dit schaaltje uit. Wuji is volgens de taoistische theorie het begin en het einde van alles wat het universum omvat. Wuji is de bron van de twee tegenovergestelde krachten Yin en Yang. De tekening van Wuji eindigt met een lotusbloem, de speciale bloem die voor een zuiver hart staat. De lotusbloem heeft haar wortels in de modder, ze groeit door het water omhoog en ze raakt het lucht met haar prachtige en kleurrijke bladeren. De zon straalt vanuit het centrum van deze bloem en het symboliseert de kracht en de warmte dat het leven op Aarde nodig heeft. Het logo gebruikt de kleuren roze en groen. Deze kleuren zijn de kleuren van de lotusbloemen in de tuin van de Keizer Palais Beijing.

terug naar de vragenlijst

 

Wat is de betekenis van de bedrijsnaam "Qi-Intent"?

"Qi", ofwel "Chi" staat voor Energie. "Intent" is in het Engels en het staat voor intentie, doel, concentratie, kracht van de gedachtegang en van de geest. In het Chinees staat het voor "Yi", de mentale energie wat de basis vormt van alle handelingen, zowel in de bewegingskunsten (o.a. Tai Chi Chuan, Qi Gong), als in het Chinese geneeskunde (o.a. Acupunctuur, medische Qi Gong). "Yi" is de voorloper van alle acties en "Yi" geeft vorm aan deze acties. "Yi" kan door middel van lichamelijke en mentale oefeningen ontwikkeld worden. 

terug naar de vragenlijst